Biserica

Biserica

Biserica de piatră a așezării se crede că a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea.  În secolul al XV-lea era înconjurat de un zid. Între 1791 și 1797, turnul din interiorul zidului a fost reconstruit, dar, din păcate, s-a prăbușit în 1798.  În 1802, biserica a fost avariată de un cutremur, ceea ce a dus la modificări majore. În 1806, sanctuarul a fost demolat, inclusiv arcul de triumf, și reconstruit ca o extensie dreaptă spre est. În 1818, ușa sudică a fost zidită și a fost construit coridorul sudic de intrare, precum și scările exterioare de pe latura de est.  În 1864, acoperișul a fost complet înlocuit. În 1912, zidul a fost demolat, iar între 1914 și 1922 a fost construit un nou turn, atașat la coridorul sudic de intrare. În 1977, biserica a fost din nou avariată de un cutremur. Atunci când au fost îndepărtate 

resturile cutremurului, a fost găsită o inscripție în scriere runică pe partea interioară a zidului de vest și o inscripție latină în alfabet gotic de-a lungul laturilor de vest și de nord, care datează din secolele XV-XVI. Inscripția conține multe așa-numite ligaturi, care au dus la mai multe interpretări posibile de-a lungul timpului. Au fost unii care s-au gândit să găsească în ea cuvântul „Dánok”, iar conform lui Bálint Mike și Ferenc Kósa este formulată propoziția”István Kádár se roagă stăpânului său, a Dumnezeului său”, iar Márta Zomorainé Cseh interpretează în următorul fel: „Dă-i dimineața chipul tău lui Dumnezeu, dulce femeie”. În ceea ce privește tehnica, personajele au fost răzuite, răzuite și pictate, sau pur și simplu pictate pe perete. Inscripția latină cu litere gotice se traduce astfel: „acoperișul și bolta bisericii Sfânta Ecaterina în anul Domnului nostru 1526, începute, construite și terminate de zidarul șef Omelh la 29 septembrie”.

 

Dintre mobilierul interior al bisericii trebuie amintite masa Domnului din 1765, realizată în atelierul de tâmplărie al lui Gregorius Rösler din Bunești, ca o donație a lui Miklós Péter din Dalnic, și coroana amvonului, a cărei cea mai veche inscripție datează din 1779. Băncile pictate și băncile de la amvon sunt opera lui Katalin Hervai și József Mike.

Parohia deține trei clopote. Prima a fost turnată în 1530, apoi refăcută în 1799 la Brașov, în atelierul maestrului Andrásofszki. Pe inscripție se poate citi:

„În anul 1530 am fost o inscripție nouă si rară, până în 1798. În Dalnic m-am prăbușit împreună cu turn, în 1799 m-am înnoit la Brașov.”

Cel de-al doilea clopot a fost turnat în 1926 la fabrica Schilling și Latterman din Turingia. Pe inscripție se poate citi:

„Iau clopotul meu anterior, mă rog pentru pace, îi chem pe cei vii să trăiască, mă rog pentru cei morți. Turnat din donațiile congregației reformate din Dalnic din 1926.”

Cel mai tânăr clopot al nostru a fost turnat în 1995 la Târgu Mureș. Pe inscripție scrie:

„Dacă Dumnezeu este cu noi, cine este împotriva noastră?” (Romani 8, 31). Turnat de Rácz Sándor și fiii, M.VÁSÁRHELY (Târgu Mureș)”